Om Ingrid Lingmark

Ingrid Lingmark är en av Sveriges mest djupgående hundpsykologer gällande hundens sociala förmåga till sin ägare och andra hundar. Hennes hundsyn innefattar att hundägaren har en relation till sin hund och att den relationen är viktig när hunden ska möta andra hundar. Hon visar också på att det finns tydliga handlingsmönster inom en del relationer som kan skapa stress, rädsla och aggressivitet hos den egna hunden i mötet med andra hundar.

Ingrid Lingmark växte upp under 50- och 60-talet i Sverige där lösa hundar fick springa omkring och klara av möten utan hundägare. Hon reagerade starkt på de smärtsamma disciplinmetoderna som många använde sig av för att uppfostra hundar och började istället belöna sin egen hund för att fokusera på det som var ”rätt” istället ”fel”.

Hon var i slutet av 70-talet och början av 80-talet chefredaktör för Vi hundägare och har därefter tagit sig an utsatta och avlivningshotade hundar som hon har baserat mycket av sina teorier kring. Hennes första bok med samlad kunskap kom 1997 med titeln Hundbok för erfarna. Boken tar upp hundslagsmål och analyserande orsaker till varför de sker och vad man kan göra för att förebygga dessa.

Ingrid Lingmark föreläser för närvarande om hundslagsmål och hundens sociala spel. Hennes korta filmsekvenser med snabba hundmöten och hundars beteende under promenader har blivit mycket uppmärksammade.

– Jag erbjuder dig min filosofi som en tanke, en idé, en möjlighet och kanske en chans för dig och din hund. Jag vill inte lära dig någonting, jag vill ge dig tilltro till den förmåga du redan har.

/Ingrid Lingmark 2007

Dogs don’t fight – Hemsida på engelska
Ingrid Lingmark Facebook – Facebooksida
Ingrid Lingmarks YouTube-filmer – YouTube

En kommentar till Om Ingrid Lingmark

  1. Lennart Larsson skriver:

    Du verkar okej med djur, men jag känner inte dig inombords, jag har bara läst om dina beskrivningar. Jag, lennart klarar av dom flesta sk. aggresiva hundar och har konstaterat att dom inte har ett medfött aggresivt arvsanlag beträffande morrningar,bitningar,påhoppande och att krypa undan med svansen mellan benen. Jag har tagit om hand av många sådana hundar men efter en tid så visade det sig att dom var inte sådana. Du verkar ha ett sunt förnuft. Fortsätt snälla du att agera för djur i vår värld. gillar Dig. Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s