”Stoppa oplanerade och ofrivilliga hundmöten”

Jag hittade en Facebook sida med denna rubrik och kände ”Vad är det som händer?”

Instruktörer lär ut att deras hund är sjuk? Ska då andras hundar stoppas med blockeringar eller så vrider man eventuellt om örat på den andra personens hund.

Vad lär man sin hund då?

För det första är det ett direkt brott mot lagstiftningen att inneha en hund som beter sig aggressivt, d v s inte klarar av en oväntad hundkontakt. Den hunden ska allra minst ha munkorg.

I den fostran, träning och hantering du bibringar din hund ingår att kunna ”klara av” din hund. Du måste kunna nå din hund – god stressnivå – kunna läsa av den och kunna tolka den. En hund som får umgås med andra hundar, möta dem och som har en hundägare som inte är hundaggressiv – utan beter sig vänligt får en hundvänlig hund.

Jag ser så många göra sina hundar aggressiva, osäkra och socialt underutvecklade. Instruktörer och utbildare verkar ha noll kunskap om hundars beteende, skriker, gapar, slår, ingriper, överfaller och beter sig helt huvudlöst. Vad är syftet?

Den osäkerhet som ropen på andras uppkopplingar påvisar hos den ropande hundägaren är farlig. Man stannar upp, stramar in sin hund, ställer sig lite framför eller trycker sin hund i backen och skriker ”koppla din hund”. Vad lär man sin egen hund då. Den enda hund man faktiskt har kontroll på.

Folk som gått kurser i inlärning, som tränar och tränar och kan nada i verkligheten. Den yttersta essensen på en verkligt god hundhållning är en världsvan, hundvan hund med en väl utvecklad hjärna. En hund som förmenas sina sociala kontakter, en hund som förmenas förmågan att lösa konflikter, en hund som inte får fräsa ifrån, en hund som lever isolerad, den hunden är det synd om. Den hundens hjärna är inte fullt utvecklad.

Jag har mött så många hundägare som tror att hunden är ”arg” på andra hundar. Jag SER att det är inget problem att möta den hunden. Min hund kanske fräser ”lägg av” 2-3 ggr och sedan kan hunden umgås. Mina hundar sedan 70-talet möter och bemöter andra hundar med sociala problem. Mina hundar är vänliga, varsamma, gränssättande och väldigt hunderfarna.

Det finns hundar som har det svårt, de kan ”överfalla”. Men de överfaller inte en hund som SER att den kommande hunden är stökig. Jag har absolut mött sådana hundar, men jag brukar börja umgås med dem och deras ägare.

Jag tog mig an en stor hundaggressiv schäfertik som sällskap till mina tikar. Hon fördes ut i dubbla koppel och halsband och jag säger ”släpp henne”. Efter ett tag släppte förlamningen hos den som höll i kopplena och schäfern vrålade fullraggad i full fart mot mina tanter, som genast sänkte nosen i samma buske. De såg att det var en jätterädd schäferplutt som hojtade. Schäfern sprang fram och nosade hon med och sedan var det klart.

Hundarna flyttade ihop hemma hos mig och efter sedvanliga ihopflyttningskonflikter av mindre art levde de ihop i många år tills de avled av ålder. Schäfern blev väldigt hundsnäll.

Att räkna med att alla mötande, friska, glada, busiga, normala hundar är ”mördare” är ett helt nytt påfund. Hundar har umgåtts i tusentals år, de är suveräna på att hålla fred.

Du har en hund, ha kontroll på den och kontakt med den. Du kan aldrig relatera din hunds reaktioner som omgivningens ansvar. Du varken kan eller bör kontrollera omgivningen heller.

Jag bor på en plats där de flesta hundar umgås från pyttesmått till stort och har gjort i de 30 år jag bott där. Visst finns det kontroverser, vissa hundägare är mer aggressiva än andra. De som tidigt börjar kontrollera sin hund och andras – de får problem. De som är ovänliga, skriker, ingriper, hotar, de får rädda och griniga hundar. Ren träning.

Det är hundägaren som har problem inte hunden.

Det enda skydd din hund har är sin erfarenhet, sitt självförtroende och din kunskap. Tänk på det.

Under alla mina dagliga hundpromenader i decennier har jag mött så mycket hundar och jag har aldrig känt mig rädd eller hotad. Min hund f 98 blev påhoppad och biten i stallet av två hundar, det var mörkt och plötsligt. Trots misstro från bägge håll blev hundarna helt ok med varandra och varje hund som kom med mig blev accepterad av dem. Erfarenhet och kunskap och tillit.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Stoppa oplanerade och ofrivilliga hundmöten”

 1. IngMarie skriver:

  Jag håller med dig fullständigt!!!
  Igår rök mina tikar ihop. Rejält. Jag fick dela på dem. Direkt efter viftar den äldsta på svansen, den yngre fortsätter morra och har inte landat ännu. Strax därefter far dom ner i trädgården och den äldre inbjuder till lek.
  Det är fascinerande att se deras språk.
  Men trots det kvarstår våra bekymmer med vår valp, nu 10 månader och hon attackerar andra hundar helt oprovocerat. Inte ens ett morr innan utan bara pang på.
  Hemma blandas slagsmål med lek. De två äldre är väldigt förstående.
  Men jag vill ju att dom ska sluta slåss. Och att hon ska kunna fungera med andra hundar också. Jag vill kunna lita på henne till 100%
  Och metoderna för att komma dit verkar vara lika många som hundraser…
  Tack för mycket intressant läsning!!

 2. Henka skriver:

  Har bara börjat läsa dina blogg inlägg, men jag tycker du har en sund syn på hundar & deras beteenden. Nu är jag själv ingen hund specialist eller ens utbildad! Men jag har hjälpt en del vänners hundar med div ”problem”. Det jag lärt mig är att ha tålamod, ha kul & tappa inte humöret så går de flesta problem att lösa 🙂

  Nu ska jag fortsätta läsa dina spännande artiklar.

  Ha det så gott
  Mvh Henka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s