Såg ett program av/med Cesar Millan…

Vad jag ”gör” hundmässigt är att visa människor hur de ska betrakta, bemöta och hjälpa sig själva och hunden att fungera väl socialt. Jag har dels lång praktisk erfarenhet, har rastat andras hundar sedan 50-talet och egna sedan tidigt 60-tal och jag kommer alltid att få ”hundsnälla” hundar.

Kunskap, analys, tilltro och att våga möta sin egen rädsla för ”slagsmål” är det som krävs av oss alla. Signaler och skilda beteenden är till viss hjälp, men mer stjälp mestadels, det är hundägaren som tränar sin hund att reagera och agera. Alla hundar kan umgås i princip.

Såg två russlar i samma familj 11 och 8 år i programmet, de var tre först men en omplacerades då de började ”slåss”.

Min första tanke var att en hund inte var frisk. De hade plötsligt rykt ihop – alla tre – och börjat slåss????

Om man tänker så här, vi djur – däggdjur – kommer från samma stam och hur sannolikt är det då att människor plötsligt börjar slåss – helt utan grund. Irritation, frustration och gärna långvarig sådan, kan leda till att människor verkligen ”ryker” ihop. Helt utan anledning – upplevd anledning eller verklig – är det i princip aldrig.

Hundar har alltid begripliga skäl för sina konflikter. Hundslagsmål – vad det nu är – är alltid ett symptom. Hundar försöker undvika konflikter så gott det går.

Frågan var varför slogs dessa tikar. Vissa raser uttrycker lättare sin irritation med öppen tydlig konflikt, andra blir mer introverta.

När jag träffar en hundägare kan jag fråga om vissa saker, nu fick jag tolka in sannolikhet. Eldressyr dök upp, hundägaren biten, hundarna bitit varandra, de verkade i övrigt väl hanterade. Min slutsats, stort ingripande från hundägaren  och korrigeringar av fysisk karaktär. Stora åtgärder utan lugn förvärrar problemet.

När CM släpper ihop hundarna undviker de varandra, man försöker provocera dem och ett kort inslag visar lyft i nackskinnet och petande med fingret i veka livet. Varje konfrontation ökar sannolikheten för en ny sådan.

Man behöver inte tussa ihop hundarna för att se vad som kan göras. Att belöna det beteende man önskar räcker långt och ända fram.

En hund som blivit ”påhoppad” av både hund och människa känner sig kränkt. D v s hundens stressystem går på vid liknande situation och en i handling snabb hund som terrier (eller vorsteh) agerar direkt. Att känna sig ”kränkt” är en fysiologisk reaktion. En lättstressad – kränkt  hund agerar lättare fort och fel.

Så den långa scen som följer där CM med domnande fötter håller damerna isär är konsekvent. Två kränkta hundar.

Hundarna tas med till hägnet, där den äldre hunden visar olust, mår inte bra tänker jag, och den yngre är helt ok. CM pratar om dominans och annat mumbojumbo, vad är dominant?. Ge mig en definition.

Hundarna ryker ihop och den gråa pitbullen kommer in för att bryta och blir bortsparkad. Har man kontakt med sin hund, då litar man på den och förstår vad den gör. CM pratar om att hundar dödar hunden med fel energi, låg energi. Han menar stressnivåer men vet inte det. De hundar som reagerar aggressivt på en hund som visar olust, är de som själva inte mår bra jmf människan.

En frisk ”okränkt” hund med fysiologiskt god stressnivå reagerar INTE med aggressivitet på en osäker hund. Däremot kan den rusa fram för att bryta en konflikt. Vilket missuppfattas av människan.

Så CM har inte så god tillit eller kontakt eller kan avläsa sina hundar att han vågar låta dem sköta processen.

Han avslutar där, säger sig inte ha tid att fullfölja hundarnas vidare utveckling. CM lägger också till på slutet att den äldre hunden är allvarligt sjuk. Vilket hittills varit fallet i mitt material.

Sannolikt har den äldre hunden på något sätt insjuknat, sänkt förmåga och smärta upplevs av hundar som riktigt jobbigt. De brukar börja minska i aktivitet, morra, kanske fräsa, göra utfall mot hundar och folk eller bevaka en annan hund i familjen. Hunden visar symptom, den är inte ”dum” och behöver korrektion.

När man korrigerar ”morrisen” visar man de andra hundarna att den hunden ska korrigeras. Man startar ett krig helt enkelt. Den ”svaga” hunden som inte mår bra blir kanske ”påhoppad” och så infaller korrigeringar från människan och läget trappas upp.

Vad ska man göra? Ändrar en hund beteende långsamt eller plötsligt – gå till veterinär och hundfysioterapeut eller naprapat. En frisk hund ändrar sig inte från tolerant till grinig utan skäl.

Vid direkt konfrontation, morrigt och stelt läge, backa ifrån och avled. Prata vänligt – erbjud alternativ. Man kan prata en hund till en annan sinnesstämning.

Kom ihåg att det är den hund som har problem som stökar.

Det finns saker som CM säger som jag köper rakt av. Han är heller inte rädd för att bli biten. Drar man inte åt sig sin hand så blir det bara som en apportering, jag vet.

Men våld är bara våld. Våld skapar nytt våld, använd hjärnan istället – mycket roligare. Stökiga hundar visar symptom. Hundar förändras av förstärkning/belöning.

Mina påstående grundar sig på studier av hundar och deras konfliktbeteende sedan 70-talet, varav jag filmat vardagssituationer sedan 1998.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Hundar och vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Såg ett program av/med Cesar Millan…

 1. Kul med nya inlägg på din blogg! Jag såg avsnittet. CM försökte analysera mycket och var inte särskilt hård, men han lyckades inte så bra i alla fall i det här fallet. Och det är klart att hundar som slåss eller visar andra stora stressymptom borde undersökas av veterinär före inspelningen.

  Jag blev förvånad över att ägaren inte först fick gå ut och gå med båda två på en härlig promenad tillsammans (eller missade jag det?). Sådant är ju alltid flockförstärkande.

  Och han kunde ha bättre utnyttjat principen ”när den andra hunden är närvarande så har jag fördel av det”. Som när ägaren tränade lydnad med båda två och belönade med godis. Victoria Stilwell har kört den principen när hon har fått fall med två hundar i samma hem som bråkar.

  Slutligen finns det väl alltid en raskomponent också. Många har väl ansett förr att det inte går att ha vissa terrierraser tillsammans, som foxterrier t ex, utan att hundarna är sjuka.

  Att Junior försökte gripa in är väl typiskt för de hundar som instruktörer äger. De ser sin ägare styra och hålla ordning och försöker göra likadant. Synd att CM inte såg det. Men han blev väl stressad. Tror inte att det händer så ofta faktiskt att två hundar ryker ihop som är på besök på hans center. De borde inte våga göra det på en annan hundflocks territorium.

  Jag tycker det är intressant att titta på vad Cesar hittar på och försöka analysera och lära av både det som blir bra och det som inte blir så bra. Jag tror att han utvecklas och vill lära sig mer och mer, och därför fortsätter jag att titta, när jag har tid.

 2. Nu har jag sett reprisen av det avsnittet och tittade lite extra noga. Så här uppfattade jag det: När terrierna ryker ihop så springer Cesar dit och lyfter upp båda i luften. Den ena har bitit tag i den andras framben och vill inte släppa. Så springer först en annan hund fram, kanske en hund som Cesar inte litar på? Som nummer två kommer Junior. Cesar sätter då fram knät och de båda hundarna backar undan. Han behöver nog ingen ”hjälp”, de andra hundarna skulle nog bara öka stressen. De sitter fortfarande ihop.

  Sedan får man väl säga att han trots allt har lyckats dämpa hundarna lite när de är hemma hos ägaren igen efter två dagar. De sitter stilla när dammsugaren går på.

  Fast den ena hunden slokar och mår inte bra. Var det den som visade sig vara sjuk tro?

  Som sagt, man hade säkert absolut kunnat göra på andra sätt.

  Lägga pussel, talade Cesar om. Hoppas folk lägger sina egna pussel med bitar från olika håll…

  Ett litet gästspel från mig. Nu drar jag mig tillbaka till min egen blogg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s