Metro kämpar på…

Vad är syftet med löpsedeln ”Tusentals skadas av sina husdjur varje år”? 7000 skadas av insekter, är det ”sällskapsinsekter”? En sorts jämförelse eller…

Metro skriver att ”6600 skadas av sin hund”.  Hur många skadas av sin byrå, sina mattor eller sitt badkar? Jag undrar om Socialstyrelsen (som uppges som källa) vet detta.

Det finns ca 750 000 hundar i Sverige och 6600 av dessa blir ett tal som är mindre än en promille. Vilka skador åsyftas? Jag har varit med hundar dagligen, både egna och andras. Jag har varit ensam med dessa sedan jag var fyra år. Jag har blivit biten, men aldrig allvarligt och aldrig oförväntat. Det minst farliga i mitt liv är mina dagliga kontakter med hundar. Eller mina hästar för den delen.

Jag har t ex slagit mig på tummen fler gånger med en hammare än jag blivit rispad av en hundtand. Hästarna har trampat på mig någon gång vart 10:e år, men hammare och spik – det är farligt det.

Jag är dödligt allergisk mot getingar, men jag är inte rädd för dem och har lärt mig en del om deras beteende och det har gått bra i åratal.

Vidare skriver Metro att ”hunden biter PÅ armar och ben”. Jaså – första gången jag hör det.

Hunden har inga händer, den har sin mun. Hunden använder sin mun till många saker också för kontakt. Alla som lekt med en hund vet att hunden morrar och biter försiktigt i leken. Vi som leker håller handen stilla i hundens mun. Är vi rädda? Inte jag.

Jag minns när en äldre släkting till oss fyllde 70 och vi var där på kalas, min son var 7-8 år då och han lekte med en gästande dvärgpudel. Efter ett tag kom han till mig och frågade ”biter hunden mig”? Han hade lite smårispor på händerna och jag sa ”det verkar så” och han sa ”jag bara undrade”. Visst var pudeln inte helt snäll, men min son var inte rädd utan handskades med situationen precis som om han hade lekt i skogen och rivit sig på några buskar. Precis som vi alla får göra med ”bitska” människor.

Vi kan springa till polisen, gömma oss i en garderob eller handskas med situationen. Vad vill vi uppnå, vad ska våra handlingar leda till? Vi har alla ansvar i livets skiften och hundar och hästar är mindre farliga än omgivande människor.

Livet är farligt, det leder obönhörligt till döden. Vi kan leva våra liv i total kontroll, inte resa, inte gå till skolan, inte möta utmaningar, undvika djur och liknande skaderisker. Vi kan också få ett varierat och erfarenhetsmässigt rikt liv och riskera en rispa från en hundtand eller att bli trampad på tån av en hästsko. Är det verkligen ”farligt”?

Farligt är att köra 50 utanför skolor, strunta i högerregeln, pressa människor att arbeta bortom all återhämtning, det är farligt, tom livsfarligt.

Media just nu med Metro i täten presenterar oanalyserade pseudonyheter. Läkare anmäls och fälls i procentsatser medan hundattacker handlar om promille. Själv har jag trots miljarder hundtimmar aldrig varit med om en ”hundattack”, det är nämligen en tolkningsfråga. Ungefär som om jag som inte kan prata kinesiska ska bestämma om det är kinesiska som talas och vad som sägs. Så agerar man i hundfrågor. Istället för att bygga erfarenhet och kunskap. Just när det gäller hundar är brist på kunskap viktigast iallafall i media.

Är man tillräckligt okunnig i ett ämne så skäms man inte ens för sin okunnighet.

De allra flesta hundar – 99,5% enligt Socialstyrelsen egen procentsats – lever sina liv som de kärleksfulla, vänliga, varsamma, fredliga och toleranta varelser de är. Metros artikel är rent trams.

Fortfarande inte ett ljud om hundens (och hästens och andra djurs) roll och betydelse för dem som lever med dem. En så ensidig journalistik är ren propaganda och det finns det otaliga historiska bevis för att det är riktigt FARLIGT.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Metro kämpar på…

 1. Gun skriver:

  Tummen upp!

 2. zanoii skriver:

  Enligt SR söker ungefär 6000 personer i Sverige årligen läkarvård för studsmatterelaterade olyckor. Jag vet inte hur många studsmattor det finns i Sverige, men något säger mig att de har en klart högre olycksstatistik än hundar..

 3. Thorleif skriver:

  Mycket bra artikel!
  Sensationsjounalistik av skymningspressmodell är vad många medier sysslar med. Man borde vara mer fokuserad på våra fyrbenta stumma vänners ägare istället, för vilkas tillkortakommanden deras hundar ofta får klä skott.
  Hundar är inte elakt beräknande, det kan däremot människor vara!
  ”A dog is only as good as its owner”, som den engelska kennelklubben uttrycker det..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s