Behöver hundar träffas?

Jag hör så väldigt ofta att hundar INTE behöver träffas. En del säger t o m att för hundar över 2 år är det för sent att träffa andra hundar. Hört av instruktörsutbildare  på föreläsning.

Ursäkta hur vet vi/någon detta? Snacka om att förmänskliga hunden. Vi/du/jag tycker åt hunden. Vi vill ha kontroll/kontrollera hunden och livet runt den. Om vi undviker hundmöten annat än kopplade och på håll, då slipper vi att vara hundägare på riktigt. Hunden får anpassa sig till mig, till vad jag tycker.

Lars Fält har noterat vid hundpromenader att äldre hundar tar färre kontakter. Nu vet inte jag åldersfördelningen vid skilda promenader, men jag har funnit att äldre hundar låter sig uppvaktas av yngre och tar mer sällan kontakt med dem först. Äldre hundar leker – om de leker – mest med yngre hundar och då finns det element av fostran i leken.

Viss försiktighet iakttas om två hundar är jämnåriga och ganska jämbördiga, många sådana hundar håller medveten distans.

Men jag har inte funnit något belägg för att hundar inte vill umgås när de är äldre eller inte vill träffa nya hundar. Hunden blir sannolikt mer selektiv i sitt nära umgänge, men hundar trivs ihop.

De hundar jag filmar mest rör sig parallellt mestadels i sitt umgänge till vardags, men när de varit åtskilda ett tag så visar de stor glädje över att ses. Hälsar ordentligt.

Förnyelse sker – i de grupper där mina hundar ingår och har ingått – mestadels genom att yngre hundar börja ingå i sällskapet. En ung hund sätter fart på den äldsta stofil och det blir gärna stor grupplek där man jagar varandra och de yngre avslutar med att brottas mycket.

Jag tror att Lars Fälts fundering blivit en cementerad sanning som nu säljs – kostar pengar att höra – som en slutsats. Förvanskad information kan alltid bli riktigt destruktiv, vi har där alla ett ansvar att fundera på vad vi säger. Hörde jag rätt eller… Ingen skugga på Lasse.

Teorier är försök att beskriva verkligheten så att vi kan prata om den, inte absoluta sanningar.

För min del har jag 15 års nästan daglig dokumentär film av vanligt hundumgänge, vissa hundar har följts från vaggan till graven och ingen är eller har varit ledsen över att umgås med andra hundar.

Social interaktion är livsnödvändigt och väldigt utvecklande också för en hundhjärna.

 

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s