”Nej”a vid hundmöten

Anders Hallgren skriver i Hundsport om att säga ”nej” snällt vid hundmöten.

Vad är ”nej” – vad innebär ”nej” vid hundmöten särskilt om du har en valp. Hunden är en hund, hunden har ett naturligt och sunt intresse av sina artfränder. Att titta på och efter andra hundar är totalnormalt.

Vad vill du? Vad vill du att din hund ska göra? Sannolikt vill du att hunden ska vara ”snäll” mot hundar, kunna möta andra hundar utan att göra utfall eller skälla.

Hur får du ett sådant resultat? Hur får du en avspänd hund som är vänlig mot andra hundar?

Om du försöker bemästra hundens förmåga att vara hund genom att ”neja” ett sunt hundintresse, vad gör du då egentligen och varför.

Hundar behöver möta och umgås med andra hundar – de har stor glädje av varandra – och kan bli väldigt nära vänner med en del av dem.

När din hund tittar på en annan hund mer eller mindre ivrigt så kan du spela med. Säg ”vilken fin hund vi möter just nu”. Låt din hund titta och fortsätt prata vänligt. Om du ger det tid och oavsett hur ivrig din egen hund är/blir så kommer din vänliga och glada röst att få din hund att söka kontakt med dig.

Du låter inbjudande, du bejakar den andra hunden och du och din hund får en gemenskap vid mötet. Om du låter glad vid belöningstillfällen, då tittar sannolikt din hund på dig, samma vid hundmöten.

Nejandet är bara en kontrollidé, glädje och samspel berikar din hund och utvecklar den. Du skapar en trygg och vänlig hund som kommer att söka din kontakt vid hundmöten, helt utan korrigering eller ”träning”. En god relation är detsamma som kontakt.

”Nej” är bara effektivt som stoppmedel då det timas väl och då räcker det med ett ”hupp”. Och så BERÖM. Direkt.

Jag har haft hundsnälla hundar oavsett bakgrund i mer än 45 år och säger aldrig ”NEJ”. Snällt eller ej. Jag säger HEJ PÅ DEJ.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till ”Nej”a vid hundmöten

  1. Gun med Nova skriver:

    Jag säger JA till hundmöten, inte till att alltid ta en fysisk kontakt med en främmande hund, utan mer som att säga-Vad kul! En hund! 🙂 Jag började med ett skarpt nej! till ett svagt neeej! till näe, för att slutligen landa på JA – YES en hund! Och för mig är det ingen som helst tvekan vilket som har gett det positiva ”svar” jag önskar från min hund, dvs glad, svansviftande och positivt inställd hund. Har också lagt in ordet Busa när hundar som vi passerar uppvisar stress (som får igång min hund på ett negativt sätt) för det ordet har jag etablerat hemma och ute vid lek mellan mig och henne och mellan henne och andra hundar. Hon visar väldigt tydligt skillnad på hur hon uppfattar dessa olika ord.

  2. Josh skriver:

    I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s