Posh och boxern

Detta inlägg är en redovisning för hur jag tänker för mina ”hundsnälla” hundar…

Lilla Posh (Peter från SOS) kom till oss för snart 4 år sedan. Han var lite blyg först, många stora hundar bodde redan på hans nya plats i livet, men han är en optimist ut i varje hårstrå. Posh var 5,5 år gammal och hade bott i hägnet i Spanien sedan han var valp.

Soki som då var nästan nio år, min vorstehtik, högstatushund, ”skogens konung” var till viss hjälp tyckte Posh. Men det fanns andra ”farliga” damer, boxern, rottisen och groendaelen – tikar ca två år hela gänget och de lekte vilda och högljudda lekar.

Vi går på, jag ropar ”koppla inte era hundar” när jag kommer och det går jättebra, Soki lite övervakande och Posh försiktigt passerande.

Så kom groenendaelen på – ”tjejer – vi skrämmer honom lite och så jagar vi honom”. Jag blev överraskad och Posh flydde för livet – hemåt. Där stod för en enda gångs skull helt sanslöst väl timat min dotter och fick stopp på sällskapet. Hundflickorna vände och jag hämtade Posh.

Jag fortsatte att gå och möta hundarna nästan varje morgon nu med Posh i koppel. Att lyckas fly förstärker rädslan. Att klara av saker och ting förstärker självkänslan, så vi fortsatte mötas och så småningom lekte inte hundtjejerna mer, det blev lite hetare toner dem emellan.

Nu mötte vi ibland boxern ensam, ibland i sällskap med den svarta damen och det gick bra. Posh kopplad. Så började vi möta boxern ensam och ibland gjorde hon rusningar mot Posh, hon var okopplad och Posh fast i snöret. En gång kom hon som en blixt bakifrån…

Rusningarna var inte helt snälla mot Posh och lite irriterad blev jag faktiskt. Vi filmade en pårusning då jag stoppar boxern med vatten och min vorsteh vill så gärna göra lite boxermousse, men stoppar huvudet mot mina ben istället och biter ihop. Vi går.

Nu har det så gått ca tre år, vi möts en gång varannan månad ungefär. Soki blir sjuk och vi förlorar henne och nu är Posh ensam med boxern.

Första gången vi möter boxern med Posh som ensam hund, hon okopplad – han kopplad, rusar hon mot honom och HAN SVARAR henne. Han blir jättearg och fräser ifrån. Hon kommer av sig helt.

På försommaren möts vi igen och vi står ett gäng hundägare och pratar och boxern rusar plötsligt på Posh och får svar på tal, hon blir mycket förvånad och stillsam.

Sist vi mötte henne var hon stökig igen, men nu är Posh helt övertygad om att han kan hantera henne och det kan han.

För mig fungerar situationen.

Hade jag valt att korrigera boxerägaren, har känt henne 5 boxrar och två vorsteh, hur hade det blivit då?

Vi hade varit öppet oeniga, vi hade säkert undvikit varandra och tjafsat om detta bakom ryggar.

Det hade uppstått och bevarats en konflikt till ingen nytta.

Det värsta hade varit dock för min del att min Posh hade fått bli och vara rädd och ängslig.

Nu har vi tillsamman – han och jag – utarbetat en strategi som givit honom självförtroende och utvecklat hans förmåga att ta vara på sig själv. Vi – Posh och jag har inga problem, hur boxern än väljer att vara och bete sig. Vi kan leva med denna busiga boxer utan problem.

Så tänker jag – utveckla hunden, lös problemet, förhåll dig till situationen så konstruktivt du kan, ge din mod att våga vara.

Annonser

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Posh och boxern

 1. Kicki skriver:

  Underbart inlägg! God fortsättning på det nya året!

 2. Per Zackrisson skriver:

  Konstigt så olika man kan se situationen.
  Som jag tyder det så har din Posh klivit upp ett hack i flocken och därmed sett sig tvungen att möta andra hundar på annat sätt än tidigare. Innan var det din Vorsteh som hade ansvaret för kontakten utåt. Nu tar han på sig den uppgiften.
  Jag kan ha fel (det har hänt otaliga ggr förr) speciellt som jag bara läst din sida av saken. Men jag tycker det stämmer bra med vad jag lärt mig om hundars flockbeteeende, och fantastiska anpassningsförmåga.

  • Ingrid Lingmark skriver:

   Min största hund är lite småsnål, snor tuggpinnar från de andra hundarna som slarvigt generöst inte bevakar dem utan låter dem ligga hur som helst. Stora vovven lägger dem på hög. Jag tycker han verkar otrygg som inte vågar dela med de andra.

   Min förra vorsteh steg snällt åt sidan och lät de andra äta ur hennes matskål, vad är uppåt konkret i handling, uppåt i flocken.

   Ska man beskriva alla ”upp” så kan de lika gärna vara det motsatta.

   Det som intresserar mig och som jag vill för mina djur, är att de ska våga ta plats. Att ta plats är inte i relation till någon annan, utan det är i relation till individen. Får jag hoppa så högt JAG kan, får jag springa så fort JAG kan och det kan jag ju utan att jämföra mig med någon annan.

   Så när Posh äntligen inser vid 9 års ålder att han kan fräsa tillbaka när tant boxer besvärar honom är jag nöjd. Då är Posh ikapp sin förmåga och det gör honom tryggare i sitt liv, så tänker jag. I övrigt hänvisar jag gärna till modern forskning om
   relationer.

   Relations-tänket är ganska så komplext men så mycket roligare än linjär rangordning, så tänker jag.

  • Ingrid Lingmark skriver:

   Hej Per

   sent omsider får du ett bemötande. I modern etologi pratar man inte om hackordning eller rang utan mer om familj, föräldrar och barn. Hackordningen kom till som en sorts regel via studier av norska höns som var inhägnade. Hägnbeteende kan verka vara en sorts hackordning.

   Finns mycket att läsa om det där med dominans och annat.

   Posh har inga problem att bemöta hundar även mer konfrontativa, hans timing är perfekt och har utvecklats av att han fått prova sin förmåga och han har skapat sitt sätt. Se gärna inlägg om min forskning rörande hundars konfliktbeteende.

   Det jag personligen är intresserad av är hur hundar skapar fred, vilken teknik den enskilda hunden utvecklar för att skapa långsiktig fred hundar emellan. Mina hundar brukar bli väldigt duktiga på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s