Hur ser stress ut, den som inte syns…

Nu har det gått lite mer än tre veckor sedan Szarza kom till oss. Hon har börjat vifta på svansen och hälsar på alla människor, som valpar gör. Som valpar gör, inte en vuxen hund. Det är ett sorts hjälplöst beteende – underkast  – för den som tänker så, men mest bristande tillhörighet.

Hon söker kontakt, kroppskontakt, håller mycket reda på mig i skogen. fast hon har börjat se utåt också, brukar bli så efter att smekmånaden är slut. Det är nu mitt arbete börjar börja. Min schäfer (26 månader vid ankomst) hade sin första konflikt – en fånig och onödig sådan –  efter ca tre veckor – förutom inomhusbråken som startade direkt med vår mycket territoriella münsterländer – ein kleiner enbart utanpå.

Kontaktkontroller är ett tecken på oro hos unden, som vi utnyttjar, men också då signaler om stress.

Szarza leker mycket, försöker få igång Posh som ser förfärad ut, han leker men när han vill. Szarza leker dock med Ebbot en 5 månaders schäfer/flat. Hon leker, fostrar, låter och är så varsam hon kan. Hittills har Ebbot mest lekt med Posh, trögt, med Benito – nja en gång per promenad, dvärgpudlarna Soya och Mimmi, Soya gör också en enstaka insats. Och så med frallan Doris som har små knottror överallt av vassa valptänder. Men Doris är för snäll. Precis som border terriern Freja.

Man säger alltid att valpar ska träffa ”snälla” hundar, men hur då? Skrivbordsprodukter måste det vara av okunniga hundexperter som aldrig sett en fralla och 4 månaders blivande stor hund s a s leka.

Valpar behöver vuxna hundar med gott omdöme och bra storlek. Hundar som kan dämpa en valp utan att skada eller skrämma för mycket – annars kan snacka om att ”ta över”.

Tar man en ”tillsägelse” ur sitt sammanhang är det lätt att kalla den vuxna hunden ”inte snäll”.

I ett flöde med många umgängestimmar är det nödvändigt för en vuxen hund att kunna få värja sig. Posh tar ytterst varsamt i Ebbots läpp och håller en liten stund. Ebbot gillar verkligen Posh och glömmer fort.

Szarza har också börjat få ansiktsmimik, rör öronen vid beröring och kommunikation.

När Ebbot leker med Mimmi försöker Szarza gå emellan eller reda ut situationen eller också leka lite. Jag märker att hon har frustration med sig, för hon blir en aning låst, fast hon är fullständigt nåbar och dirigeringsbar. Jag har förväntat mig att detta skulle visa sig.

Jag använder röst och mat som stopp och avledning. Jag märkte också vid ett tillfälle efter matning att Szarza gick så högt i stress att hon betedde sig förvirrat efteråt. Jag avleder av hänsyn till pudeln, hon fräser ifrån själv, men jag vill ha ett alternativt beteende hos Szarza.

En hund som sannolikt varit bandhund, levt ensam på gatan ett tag, i hägn flera månader och sedan hamnat här hos oss ÄR STRESSAD.  Att hon varit uppkopplad och har frustrationer av det – det har jag märkt. Nu går hon okopplad, hade jag bott t e x så att jag haft svårt att ha henne lös, hade hon varit betydligt mer frustrerad.

Jag iakttar henne i de situationer vi är i och vid möten med andra hundar och får information på så sätt om hur jag ska bemöta henne. Det är som att få en valp med långa ben, det tar tid och det handlar om skilda upplevelser och beteenden som ska mötas och kanske bytas ut. Hon är vänlig och tillgänglig.

Nu kommer jag att göra så att när vi möter både pudel och valp och det blir lek, då går jag bort. Om några månader kommer både valp, pudel och Szarza ha ändrat sitt beteende.

Ensamma med pudlar utan valp är allting väldigt stillsamt förutom då för gamla Posh, som ger mig en blick.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s