Varför gör hunden så?

Hade spårkurs i skogen precis avslutad då en mindre vovve dyker upp. Han åker bil och jag säger till min kursdeltagare och hans welsh corgi hanne (jätttefin) att hunden som är i bilen inte alltid är helt okonfrontativ.

Bilhunden släpps ut och kommer direkt fram till corgin. Tre gånger ryks det ihop. Corgin parerar jättefint och avleder den andra hunden och konflikten dör ut. Matte till bilhunden får till slut kontakt med sin hund och går iväg.

Varför blir det så här? Stress är boven.

Den bilburna hunden ligger högt i stress. Varför han gör det? Det kan bero på allt från trauma i valpåldern till smärta/sjukdom eller mindre god miljö. Dålig miljö – såväl som god miljö beror främst på hundägarens attityd – ok det kan finnas andra variabler, men en hundägare kan hantera även en traumatiserad, smärtfylld hund till gott beteende helt utan högljudda eller smärtsamma korrigeringar.

Dålig miljö beror alltså på hundägarens attityd – auktoritär eller en auktoritet. En auktoritär person lyssnar inte, är inte särdeles lyhörd, inte villig att tänka om, påverkas inte av vädjanden eller ”underkast” utan styr efter sin övertygelse antingen han/hon hanterar matinköp, möblering eller sin hund. Att reflektera och känna sig in i hur någon annan mår är inte så aktuellt.

Av olika skäl blir man auktoritär, kanske för att man inte vågar känna efter,det är för jobbigt helt enkelt. Går att förstå men skapar stress hos omgivningen. En auktoritär person kan också vara hårdhänt och våldsam och begå riktiga övergrepp. Hunden blir stressad.

En auktoritet vilar i sin kunskap. Verklig kunskap handlar om att ständigt söka andra/nya svar och försöka förstå och se sammanhang. Hundar hos ägare som funderar blir sällan stressade även om de har ont eller är traumatiserade.

Skillnaden är antalet stresshormoner i blodet. En rent fysiologisk reaktion. Kan ej styras via en korrigering.

Vad gör man då när en hund rusar på så där? Det har hänt förut också.

Jo akut kan man använda vatten eller lugnt och långsamt lyfta bort hunden, kolla läget lite först. Är andra hunden erfaren och lagom i storlek, fixar han/hon det själv.

Nästa steg är att gå hem och tänka, skriv lista på vad du gör med hunden. Allt från utfodring, ensamhet, motion och hur du löser konflikter eller ännu hellre vad du anser är konflikter och hur du gör då.

Kolla hunden fysiskt hos veterinär och hundfysioterapeut. Öka motion alternativt utevistelsen och försök låta hunden strosa fritt iallafall en liten stund. Använd lina. Har hunden ont kanske den blir sämre till att börja med av motion men att vara ute i hyfsat väder är mycket bra.

Ge hunden rutiner och fasta tider och minska kraven och åthutningarna, om du förebygger med avledande manövrar så slipper du korrigera. Att vägleda är att planera.

All stressminskning tar tid. Att ha hund kräver sin arbetsinsats.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varför gör hunden så?

  1. kisper skriver:

    Hej, din blogg är mycket lärorik. Var i helgen på ett dagsseminarium med Anders Hallgren som handlade om Stress. Mycket intressant då jag har en liten kees som uppvisar oro vid åska.

    (Din blogg inspirerar)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s