Om att göra alla fel som finns vid ett hundmöte

– Är era hundar kopplade?!!

Rösten kommer från buskaget men jag kan inte se någon där. Jag tittar på de tre hundarna vi har omkring oss. Två är kopplade (en löptik och en ung terriertik) och jag kopplar vant min gamla blandrashanne medan jag försöker lista ut vem som sa något. Från buskaget kommer nu en pinscher med ägare fram. Pinschern är okopplad och jag vet precis vem ägaren är.

– Är din hund farlig eller så? frågar jag. Får den inte träffa andra hundar?

Personen förklarar sitt plötsliga utrop med att ”han är rädd för pitbulls” samtidigt som han nyper sin stackars okopplade pinscher i ryggen så den kryper ihop bakåt. Inget av detta överraskar mig eftersom jag två gånger tidigare har haft kontakt med denna husse.

Första gången hade han med sig en ”staffe” av någon sort som gick tillsammans med pinschern och då gick det utmärkt att mötas. Mina två och hans två. Visserligen var jag tvungen att stoppa honom från att rusa fram och lägga sig i mötet mellan hundarna. En framrusande hundägare kan nämligen bli ett riktigt problem. Min Vorsteh hade förmodligen sagt till honom med ett ”voff” vilket hade gjort honom

Jag klassade den hundägaren då som en VSK (en vanlig, osäker kontrollsökare). Han stod bredvid medan hundarna nosade på varandra och poängterade flera gånger vikten av att ”hunden ska lyda”.

– Just det, tänkte jag. Fast hunden kanske inte alltid gör det just för att den är hund. Att för hunden, själv ges utrymme att fixa ett hundmöte som uppstått – är jätteviktigt för hunden. Att kalla in sin hund och tvinga den att vända ryggen mot mötande hund är sällan bra och kan vara direkt skadligt för den hund som kallats in. Detta kan i sämsta fall utlösa en attack just på grund av att hälsningen avbröts.

Andra gången vi möttes i skogen blev jag vittne till hur ”hussen” utsatte en kontaktsökande hund för ett våldsamt övergrepp medan ägaren fick se på. ”Hussen” lade brutalt ner den kontaktsökande hunden som blev desperat, vrålade och bet ifrån sig och efter uppsläppet försvann och var borta i fyra timmar. Han irrade runt i ett villaområde tills polis tillkallades. Svår stressreaktion efter trauma var den reaktion som den hunden uppvisade. Givetvis skapade även detta en stor stress hos de hundägare som såg vad han gjorde.

Om jag har min hund okopplad och möter andra hundägare så går jag åt sidan. Eftersom mina hundar kan umgås med alla hundar jag hittills mött i livet, så är jag inte orolig. Jag är inte ängslig, arg, upprörd och känner inte att jag behöver ha kontroll på den mötande hunden. Tvärtom brukar jag ropa till folk ”koppla INTE din hund, det går så bra att mötas”. Det här kan jag ropa med en glad och förtroendeingivande röst eftersom mina hundar inte är aggressiva i något avseende.

När jag passerat pinscherhussen denna tredje gång så känner jag mig bekymrad. Vi som bor i en hundskog – vi sätter en ära i att vara trevliga, lösningsorienterade och vänliga även om hundarna råkar ha en kontrovers. Vi strävar också efter att försöka låta hundarna få umgås okopplade och få leka, gräva, bada och få godis i sällskap med varandra. Det är en umgängeskultur som vi försöker odla och bibehålla. De flesta av oss. Det finns naturligtvis andra synsätt. Eftersom mina hundar inte går fram till andra, inte är konfrontativa, så kan de generellt umgås med alla de andra hundarna och också vara behjälpliga vid anpassning till umgänge.

Att som människa vara ”konfrontativ och aggressiv mot andra människor” är att vara ”konfrontativ och aggressiv mot andra människor” oavsett om jag har hund eller ej. Det är helt enkelt inte ok. Det har ingen koppling till ett hundinnehav. Det handlar om helt andra företeelser och faktum – men det ursäktar aldrig ett beteende där fysiska infall och verbala hot ligger i luften.

När jag ser mina hundar respektera andra hundar vilket jag fått dem att göra enbart med belöning och trygghet så undrar jag var alla dessa aggressiva människor kommer ifrån? De står i föreläsningssalar och berättar om hur man ska misshandla (se exempel skruvar och muttrar i änden på kopplet) och vart man ska sparka/slå och hur man ska mota bort andras hundar. Tycker de ens om hundar? Dessa människor uttrycket ibland ett våldsförespråkande som är fruktansvärt. Som utbildad samtalsterapeut har jag en klar åsikt om våldstankar och våldsförespråkande och det är aldrig normalt eller ok. Oavsett vilken orsak som anges eller vem våldet riktas mot så går det aldrig att motivera eller försvara.

Visst har jag mött pårusande hundar som både skällt, bitit och betett sig aggressivt, men mina hundar kan avvärja aggressiva utfall, för mina hundar är trygga, erfarna och litar på mig.

Jag står just nu i startgroparna att påbörja ännu ett nytt hundinnehav inom en snar framtid. Vet ej om det blir valp eller omplacering, men Vorsteh blir det. Det som bekymrar mig är: Hur blir det att ha en ny ömtåliga hund med nya vanor, om jag riskerar möta en så våldsam person med hund? Jag ska med min nya hund utforma ett arbetsredskap. En varsam, snäll hund med god impulskontroll som samverkar med mig. Trots miljöhot som den här mannen. Om mina hundmöten gått bra i decennier, har jag då bara haft tur eller gör jag något mer rätt än många?

Jag har många svar på det.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Om att göra alla fel som finns vid ett hundmöte

 1. Lisa Malm skriver:

  Hej.
  Jag heter Lisa och har 2 hundar. Min första hund är Hugo som nu är 2 år och är en blandning på jack russel/finsk spets som jag har haft som valp som aldrig visat någon aggressivitet mot någon eller något.
  Nu för några dagar sen har jag tagit en hund på prov som är adopterad ifrån spanien och har visat stor aggresivitet mot mötande hundar.
  Vi är ett gäng som går varje morgon då vi brukar vara upp till 12 st hundar då det funkar bra allt eftersom och han kan springa runt och leka med alla hundar. men om det kommer en annan mötande hund som inte tillhör oss så gör han anfall.
  Undrar nu om du möjligen har några bra tips om hur jag ska vända det till något positivt och få bort den här osäkerheten?

  Med vänliga hälsningar
  Lisa Malm

 2. ingrid lingmark skriver:

  Hej Lisa

  Hur gör han ”anfallet”? Rusar mot och skäller eller värre?

  Det viktigaste är att du försöker hinna före hans reaktion och låt glad inte arg. När du ser en hund som han kanske kommer att rusa mot – försätt honom i en glad sinnesstämning, ”titta en sån fin hund vi möter”, sluta inte prata med honom och gärna belöna om han lyssnar på dig med godis – klicker är bra.

  din hund visar stor otrygghet och osäkerhet och du måste vara säker då, jag ska skriva ett inlägg om just det du frågar om, har själv en spansk hund. Muttrig men snäll och helt nåbar. Ingrid

 3. Susanne & Isa skriver:

  Oj, vad jag känner igen detta från mötet med en golden (alltid kopplad) å dess matte. Koppla din hund, det är koppeltvång, skriker matten hysteriskt från långt avstånd. Frågade varför? Jo, min hund gillar inte din hund, blev svaret. Till saken hör att jag givetvis kallar in min hund när vi möts, hon stannar vid min sida, bryr sig inte om andra hundar. Det är ledsamt att se matten och hunden, för de är väldigt osäkra och den osäkerheten lägger de över på dem de möter istället för att se sitt eget beteende. Önskar att brukshundklubben kunde hjälpa till mera med att stötta hundägare i vardagslivet och lära ut lite hundspråk. Skulle oxå önska att det gick att prata lugnt med ovanstående goldenmatte…
  Har turen att ha en lugn och harmoniskt hund. Har förståss oxå jobbat sen hon var liten med att ”lita på din hund”, efter några enkla tips från uppfödaren.
  Trevlig blogg har du som vi följer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s