Vad är ”quickfix”?

Quick fix betyder snabb lösning. Jag läste ett blogginlägg av Fredrik Steen där han funderade kring det. Jag tror på lösningar ibland snabba – men jag tror/vet att många upplevelser, händelser och situationer måste få ha sin vandring mot en s k lösning.
Framför allt emotionella ”hang-ups”.

Om det går fort och verkar löst, så kanske det inte är just det, iallafall inte i samröre med djur/hundar. Jag har jobbat med grisar, kor med toppvitsord, har häst, hundar och katt och alla dessa djur – har i min föreställningsvärld – känslor. De känner rädsla, glädje, sorgsenhet och motstånd. En liten hund kan man i vissa fall tvinga men 600 kg ”vill inte” då måste man använda innehållet som ska finnas mellan öronen. Fast en del slår då hästen, slår tills den lägger sig t e x, ett s k quickfix. Fast en häst med lite skärpa, den lägger sig, men reser sig med ännu större skärpa…

Jag har en gång för snart 40 år sedan gått appellkurs för Barbro Börjesson som då tyckte att SBK behövde sådana hundägare som jag, eftersom jag hade en alldeles brun lugn, lättstyrd, lyhörd och avslappnad vorsteh. Redan då hade min kunskap börjat tryta så till den grad att jag ogillade snabba lösningar. Fast Barbro förstod inte att jag var så okunnig. Hon såg inte det.

Om man översätter snabb lösning vid hantering av andra varelser som inte alltid tillåts ha en egen uppfattning t e x barn, så heter det, ”tycker du tvärtemot mig så blir du utsatt för snabb, inte direkt fysiskt överskadlig, lite smärtsam korrigering typ örfil”. ”Gör inte något jag ogillar, då får du en snabb korrigering”. ”Jag har mina regler”.

”Tro inte barn lilla, mindre än jag, att jag bryr mig om varför du har en annan uppfattning för då – tar det lite tid”.

Tänker på ryttaren som red sin fälttävlanshäst i ridhuset och slog ett par snabba när hästen gick emot. Hästen svarade med att försöka klättra upp på ridhusväggen. Detta pågick i åratal. Till slut avled hästen och obducerades och befanns vara svårt ryggskadad, han kunde inte göra det som begärdes av honom och hade aldrig kunnat….

Motsatsen till snabba lösningar är just kommunikation = dialog/förhandling. Du som har överblicken och övertaget, det är ditt ansvar att starta dialogen.

Sedan finns det också något som heter stress som är ett fysiologisk tillstånd som inte kan korrigeras bort. Man kan tvinga en hund att inte visa sina känslor, medan avledning tillåter hunden visa känslor, och ger hundägaren möjlighet att ta del av känslouttrycken såväl som att dämpa och styra dem. Det tar lite tid…

Jag har också funnit att många som s a s tränar hundar förväxlar god timing då man med en harkling kan stoppa ett beteende på väg att hända – med att stoppa hunden helt och hållet från att vara den individ den är och bör få vara.

Det är inte hunden det är fel på om den drabbas av en förare som är just jobbig och stökig och inte alls vill vara tillags. Men en hund som drabbas av en stökig förare vad har den hunden att sätta emot mer än att stöka tillbaka. Det läget löser man inte med annat än tid och förståelse – både för hundägare och hund.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s