Om att förmänskliga hunden

Första frågan är väl vad är mänskligt eller kanske vad är inte mänskligt? Någon som vet exakt?

I mina första lästa hundböcker – inga namn nämnda – stod det att kaninskabb fick kvinnor och barn via hunden för att de ”höll på” med hunden, kramade och pussade.

Är det mänskligt att krama, pussa hunden eller att det förmänskliga? Blir hunden destruerad av att man inte är stram och möjligen ger en kort huvudklapp istället för puss mun mot mun? Har du svar ge mig dem.

Hundar mår bra av hudkontakt och fysisk omvårdnad som klappar, kramar och säkert också pussar. Det visar sig på så sätt att pulsen sjunker och därmed sannolikt också stressnivån och hunden vilar, slappnar av. Alltså jag vet inte om pussar funkar men tror det.

Att sova nära varandra (i sängen) är också stressminskande för både människa och hund – fysisk kontakt.

Om man då kallar det för terapi i syfte att lugna hunden, då har kramen ett syfte och ett mål och då sker inget förmänskligande eller hur? Är det då den måttlösa utanför schemat fallande impulskramen som förmänskligar hunden. Att man gullar med sin hårdföra vorsteh. Blir hunden ”mjuk” av en kram?

Vilka skador leder förmänskligande till? Blir hunden arg, rädd, olydig, olycklig eller fullständigt ostyrig? Blir den undernärd eller överfet (min blandis är lite, lite rund för många pussar kanske). Fast vi jobbar på det.

Eller är det det överdrivna berömmet i tid och otid som gör hunden förmänskligad.

Jag tittar gärna på Carl Larssons målning av familjen sittande vid en måltid i trädgården och hunden har en egen plats bredvid sina människor sittandes till bords mitt i familjeskaran. Tänk att redan Carl Larsson förmänskligade hunden eller handlar det inte om det, att sitta med vid bordet?

Det jag vet är att våra emotionella behov hund-människa är mer lika än skilda åt. Faktum är att jag vet inte om det finns någon skillnad. Jag har trott så mycket på likheten i så många år att jag faktiskt redan för 30 år sedan bemötte mina barn som jag bemötte hundarna.

Med respekt, lyhördhet, förståelse, inlevelse och djupt engagemang. Jag har aldrig ”uppfostrat” mina barn, bara förhandlat med dem, som jag förhandlat med alla de djur jag mött i mitt liv.

Resultatet vad gäller barnen – de säger sig vara nöjda. Och djuren som jag verkligen förmänskligar allt vad jag kan – vad gäller ovanstående, de brukar bli lugna, lyhörda, lätthanterliga och ”snälla”.

Så i min värld som jag tolkar förmänskligande så är det enda vägen att gå.

Vet du en definition på ”förmänskligande” som jag inte ser eller förstår – ge mig den, jag vill verkligen veta

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om att förmänskliga hunden

 1. Konfunderad matte skriver:

  Hej!
  Jag har hört att hunden inte har samma känslor som vi. Dvs ledsen, glad, skamsen osv… det skulle bara vara att vi tolkar ansiktsuttryck känlomässigt (o felaktigt) Men ARG det kan den vara!
  Allt som hunden kan ge uttryck för ska vara grundat på egoism och gamighet efter mat o annat.
  Ofta får man höra att det är fel att förmänskliga, jag håller med dig i det du skriver. Jag vet inte riktigt vad det är.
  Nåt som jag personligen tycker kan vara ett dumt förmänskligande, det är att utstyra hundar i omotiverade kläder som de inte behöver som skydd mot regn o kyla tex. Att ha hunden som en assessoar och docka tycker JAG är löjligt. Men i ärlighetens namn vet jag inte om hundarna lider av det! Kanske tycker en del hundar att det är mysigt.
  Mina hundar mår da bra att att man gosar och pratar med dem.

 2. Ping: Phil Pustejovsky

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s