hur bemöter du andras hundar

Jag fick en kommentar om möten två arter emellan, hur man påverkar sin hund och andras hundar.

Om vi börjar med ”järnkollen”. Allas vår strävan bör vara att ha kontroll på våra hundar, en långsamt framväxande konstruktion, som i en god miljö bör bli sant. Det som inte är enbart positivt är att kontrollera hunden.

Alla ryggradsdjur blir stressade av att kontrolleras. Inte först men med tiden ökar halten stresshormoner och hunden går in i ett allt mer svårkontrollerat stresstillstånd. En del individer verkar klara av detta och en del hundar är ju lättare att kontrollera och kan hållas under total kontroll, vilket gör att situationen kan framstå som funktionell. I princip kan man säga kontrollerar du så måste du kontrollera alltid. Lämna inte hunden ensam med främlingar, barn eller andra hundar, hunden kan reagera och agera ut sin stress.
Generellt beskrivet.

Att vara under kontroll innebär att hunden själv ges möjlighet att utveckla sin egenkontroll, impulskontroll och sitt goda omdöme, framför allt är hunden generellt inte under påverkan av onormal mängd stresshormon.

Att vara konfrontativ mot sin hund, som att t e x följa efter den om den ”olovandes” tar kontakt med en annan hund är inte på något sätt långsiktigt bra. Om du anser att din hund är under kontroll och hunden ändå lämnar dig på impuls, då har du ju redan påvisat att din hund har symptom på överkontroll = dålig impulskontroll och utåtriktad sådan, samt du inte har kontroll på din hund.

En hund som konfronteras av sin familj blir också själv konfrontativ i sitt umgänge.

När hunden redan lämnat dig så har du gjort förlusten, att följa efter, försöka fånga och bete sig allmänt skrämmande och obalanserat, hur är det egentligen. Hunden har ju inte gjort annat än vad den givits möjlighet att göra, släng kedja eller koppel på dig själv och förbanna dig själv, samt börja tänk. Fundera i termerna inlärning, förstärkning och vad du väljer att uppmärksamma hos din hund.

Du skrämmer andra hundar och gör din egen hund osäker vid hundmöten, på vilket sätt är det ett bra mål för någon hundhållning?

När två hundar redan mötts, då är det oerhört viktigt att man som hundägare läser av sin hunds situation och man inte genom sitt eget beteende startar upp en konflikt, om inte annat kan din hund råka illa ut. Att rusa dit och hugga tag i sin hund kan sluta hur som helst. Den andra hunden kan agera mot både dig och din hund för att den blir skrämd/stressad.

Vi hundägare lever i samverkan med varandra och det måste vi acceptera och förstå. Att agera så att man skadar någon annans hund kanske för livet är inte ok. Om vi alla beter oss obalanserat och okunnigt vid hundmöten och totalt ensidigt koncentrerat på vår egen hund hur blir det då?

Det finns – som jag funnit – inga nackdelar med hundumgänge för hundar. Det finns enstaka hundar som av påvisbara skäl behöver mer vägledning än andra, men bäst får de det i sitt hundumgänge. Idealet vid hundlek är blandade åldrar och storlekar. Liten terrierhanhund lär sig bäst av större tik – typ.

Det motsägelsefulla i all hundträning är att just mindre kontroll ger på sikt lydigare hund. Nu pratar jag om den vardagliga följsamheten som innebär att hunden inte rusar fram till andra hundar utan avvaktar mötesinvit, det är just så en hund under kontroll som inte kontrolleras kommer att utvecklas. Hunden kommer att välja sitt sällskap och göra det under lugna former.

Det innebär att man under utvecklingens gång kommer att få genomleva
något/några ”misslyckande” d v s att hunden någon gång under sitt liv kanske tar en oönskad kontakt med någon annan hund. Utspritt på 10-12-14 år är det inte ens statistik.

Man kan inte ge sin hund för stor frihet. En valp är genetiskt programmerad att följa och gör det från första början, följer dig, går något snett eller du börjar tvivla då kan mönstret brytas occh valpen/hunden ändra sitt beteende. Tillit är viktigt.

Att ha kompisar är viktigt för hundar precis som för oss, en del är mindre kul att möta, andra är det helt underbart att träffa.

Det där med aggressivitet hundar emellan är mycket en konstruktion av oss människor, ofta via kontrollhantering, men också ett resultat av att hundens människa är mindre duktig på att läsa av sin hund. Mestadels skapar människan sina egna monster.

Ett nyligen upplevt exempel för min del är ung golden ca 5 månader rusar mot – inte ända fram till två kopplade hundar. De kopplade hundarnas ägare blir upprörd höjer upp båda sina hundar i kopplet, skriker till och höjer sitt ben mot valpen.

Jag hade med mina kopplade hundar i samma situation givit den framrusande valpen ett leende och sagt vänligt ”hej på dej lille vän” och varit alldeles lugn och avslappnad, mina hundar likaså. Jag hade upplevt det hela som en ickehändelse som att gå.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till hur bemöter du andras hundar

 1. Kloka tankar! För mig är en del av grejen med hundinnehavet att både jag och hunden (hundarna) får fler bekanta. Hundar är sociala. Detta kan inte betonas tillräckligt ofta. Samtidigt behöver de mycket träning i finliret vid hälsande på folk och fä. Inte sätta en kall nos i damens rumpa det första man gör! Bara de hundar som bor i stan och möter andra hundar jämt blir ”mätta” och bryr sig inte. Samt gamla hundar. Men den unga hund som bara någon gång ibland under dagens promenader stöter på en annan hund (eller människa för den delen) vill gärna fram och nosa lite, ”Vem är du?” och sedan tappar den intresset (såvida inte hundarna är ”på samma våglängd” och kommer på att de skulle vilja leka.)

  Förr i tiden pratade man med varann när man möttes, så som hundar vill göra vid möten på sitt vis. Kom att tänka på dikten av Hjalmar Gullberg:

  Människors möte

  Om i ödslig skog
  ångest dig betog,
  kunde ett flyktigt möte
  vara befrielse nog.

  Giva om vägen besked,
  därpå skiljas i fred:
  sådant var främlingars möte
  enligt uråldrig sed.

  Byta ett ord eller två
  gjorde det lätt att gå.
  Alla människors möte
  borde vara så.

  Hade man passerat varann utan att hälsa i skogen förr i tiden hade det varit underligt. Men nuförtiden har vi kanske inte tid att (eller vill inte) hälsa på folk vi möter, även om vi bor ensligt och bara möter ett fåtal under dagen. Men hundar förstår inte varför det är så bråttom alltid. De förstår inte att promenaden är tänkt som ”motion” och ”avkissning”. För dem är ett möte en höjdpunkt på en kanske tråkig promenad.

  Om hundarna som möts har fått gå mycket utan koppel från start och haft ”frihet under ansvar” så kommer deras sanna natur fram. Då blir det nog oftast korta, lugna nos-mot-nos-möten och sedan följer de sina ägare igen. Även om de kanske ofta skulle vilja börja leka. (Det förekommer nog ytterst sällan att två vuxna människor som nyss har träffats börjar leka, men hundar kan göra det, för de är mer sociala än vi!)

  Dock vill jag inte att mina hundar går fram till någon som inte vill ha påhälsning. Vi hundägare är påpassade och toleransen från omgivningen är ibland låg. Hundarna behöver allt i vårt samhälle lära sig att även om de är lösa och vill hälsa på varann så måste de först kolla med sina människor innan de hälsar. Ibland vill hundarna hälsa, men den ena ägaren vill inte ha något möte och då måste det ju bli så.
  I en perfekt värld så går hundarna med sina ägare utan koppel så som de lär göra i England och Paris och ägarna lägger sig inte i vilka hundarna hälsar på, bara de följer med när ägarna fortsätter gå.

  /Gunilla

 2. Sabina skriver:

  Alltså, jag har läst din blogg med stor behållning och jag har stor respekt för din kunskap. Ibland tycker jag ändå att du duckar för vissa allvarliga problem med lösspringande hundar. Kanske har jag fel men så uppfattar jag det. En hel del människor borde faktiskt ha sina hunder kopplade betydligt oftare, just för att hunden faktiskt inte är lugn och balanserad i mötet med andra.

  Själv har jag en 8-årig dobermannhane som inte är särskilt förtjust i andra hanar. Han kan samexistera med dem i närheten, gör inte utfall eller så. Problemet är att han vid flera tillfällen blivit påhoppad av en grannes hund, en stor husky, som mkt dominant rusat rakt på min hund. Hussen tycker att hans hund får skylla sig själv om han blir biten, själv vill jag inte att min hund ska behöva konfrontera den hunden fysiskt. Jag vill själv välja, och min hund med!, om han ska hälsa eller ej. Min hund har också varit redigt halt i omgångar vilket inte heller underlättar kommunikationen mellan honom och den okontrollerade jycken.

  Så, jag tycker nog det finns tillfällen då man som hundägare har all rätt att bli heligt förbannad på lösspringande hundar som muckar gräl. Min hund finns inte till för alla andra hundars sociala träning eller som boxboll. Folk utan kontroll på sina hundar bör koppla dem.

  Så tänker jag…

 3. Vill bara säga att jag håller med Sabina – också! Om man har en hund som av någon anledning har svårt att hantera hundar som kommer fram på lite fel sätt, eller att man helt enkelt inte vill ha sådana möten, då kan man ha en vattenflaska med sig och spruta lite vatten på den hund som rusar fram. Överraskningseffekten och det lätta obehaget gör att det så gott som alltid fungerar.
  Man kan då säga att ”varför ska jag behöva ha det – folk BORDE inte låta sina hundar gå fram och hälsa utan att först kolla med ägaren…” Nej, det borde de inte. Men det är väldigt mycket som inte borde vara som det är. En lättklädd tjej borde kunna gå hem mitt i natten och känna sig trygg. Man borde inte behöva täcka över bankomatkoden när man tar ut pengar. Man borde kunna lämna bilen eller huset olåst…

  Men eftersom alla inte följer reglerna så… Det är som det är. Och i det här fallet löses problemet enkelt och smidigt med lite vatten.

  PS Man behöver inte ryta GÅ HEM! när man sprutar. Man kan lika gärna säga ”Se upp, MYCKET lokalt regn här” Den andra hunden förstår att hålla sig undan, samtidigt som man håller sin egen hund lugn, eftersom man själv inte hetsar upp sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s