Varför beter sig en hund ”aggressivt”

En gott liv med goda familjerelationer, bra jobb, snäll chef, goda vänner, dvs emotionell trygghet och ekonomisk, med möjligheter att göra roliga utvikelser från vardagen. de flesta mår bra i en sådan tillvaro.

Det man kan må dåligt av är gamla spöken, svår barndom, sorg, förluster, kränkningar och upplevelsen av att inte bli tagen på allvar. Då kan man må dåligt även under goda förutsättningar. Det som är extra gott är dock att möjligheten att läka sig under goda förhållanden är bra mycket större än om man tex är nyskild, har en väldigt okänslig, chef, dålig ekonomi och världskrig med grannen.

Så funkar det också för en hund och alla ryggradsdjur. Det som händer när det yttre är dåligt eller känns övermäktigt, är att halten av stresshormoner höjs. Om man tex drabbas av en förlust så höjs hormonhalten, men den går ner så småningom om det finns en god omgivande miljö.

Är du tex en god hundgranne? När någon hund skäller på mig säger jag ”hej på dej lille vän”. Jag skriker aldrig ”tyst” som många gör.

En hund som blir ”arg” för att någon verkar vilja gå in på hans tomt, han får en akut stresshöjning som lätt sjunker igen, om han har en god miljö. Dvs snälla, förhandlingsbara ägare, motion, aktivitet, rutiner, samt möjlighet till roliga egna initiativ.

En hund som inte lätt går ner i hormonhalt när någon försöker beträda hans tomt kan ha en konstant förhöjd nivå av stress, alltså hunden skäller lättare, längre tid och låter argare, samt är svår att lugna-

Ett sådant beteende kan  bero på en dålig miljö, dvs hunden kanske är ensam många timmar, har en väldigt okänslig arbetsledare med stora krav, kanske blir fysiskt bestraffad och har med all säkerhet något världskrig med någon granne. Hunden kan också vara sjuk och ha ont. Det kan också vara ägaren som erbjuder hunden en för hunden totalt omöjlig miljö.

Men det kan också vara så att valpen sålts med öppnad stresskanal. Då får man en hund som lätt skäller, är osäker, försiktig, gör utfall eller flyr. Typiska reaktioner förorsakade av hög halt av stresshormon. De allra flesta ”säger till” hunden och den åtgärden höjer stresshormonerna ytterligare.

Lugn är det enda som fungerar. En kraftfull tillsägelseåtgärd som verkar stoppa hunden, leder istället till apati, spela död, dvs ett annat svårt stresstillstånd. Är den hunden socialt pålitlig? Tro?

Valpar som riskerar att bli stresshundar är valpar med stressad tik, tex tik med låg egenkontroll, valpar utsatta för skrämsel eller smärta (öronmärkning). Eller bara usel miljö som att ”mamma åkte hem efter sex veckor och nu bor vi ensamma i ett skjul tills vi säljs”. Inte bra.

Jag skulle vilja påstå att det är nästan omöjligt för en ambitiös hundägare att lyckas med en sådan hund. Att bara lära en sådan valp ”sitt” med minsta krav höjer stressen.

Kunskap om uppfödning, varsamhet, god miljö och om hur inlärning fungerar, hur man ska fokusera sin insats med hunden är väsentligt. Det var därför jag ville skriva om hund i DN för att sprida kunskap om hund, vilket DN tillbakavisade. Kanske hade jag lyckats stoppa någon hundolycka då.

Jag har hjälpt ett antal valp-och unghundar in i ett fungerande hundliv under åren, jag har också nyligen lotsat min egen fullständigt förödda valp som var både arg och rädd redan som 8 veckors, till en snäll, orädd och varsam nioåring. Jag visste vad jag  gjorde, men människor behöver hjälp, inte hot om att förlora hunden. Det är människor som har hund och de vill inte förlora hunden , bara att det ska vara bra. Inte stjälp, hjälp.

Det börjar väl bli dags att fördöma händelser, inte hunden eller hundägaren. Sedan tycker jag att svensk press borde sprida ljus innan de fördömer mörkret. Hur ska man veta när ingen får tala om vad som finns.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s