Kamphundsattack

Kamphund attackerade flicka DN.se 23 aug.

En 8 månaders valp, enligt DN, troligen sant?, biter av kopplet och springer iväg. Jag som rastat och skött andras hundar, samt övertagit dem i andra hand när de gått över huvudet på sin ägare, en del av dem, jag vet att en hund som biter av sitt koppel har en problematik med sig. Efter några månader hos mig biter den ALDRIG av sitt koppel.

Varför springer hunden iväg, varför springs den efter, osv. Att valpen bits så att den slår över i jaktfasthållning betyder att den ligger högt i stress, kanske gjorde det ont när den blev fasttagen. De hundar jag mött som håller fast bytet har för lite aktivitet, för mycket krav och ofta hårda tag.

En hund som fötts upp inomhus och under lugna former, säljs inte stressad. En stressad valp som korrigeras får ökad halt av stresshormon, stress hos hund minskas av ökad egenkontroll, precis som hos människa, hos hund bäst genom att få strosa lös och springa och leka. Hur funkar det bland överrädda av pressen uppskrämda människor??

När jag som barn blev hundbiten, när jag var oartig och klumpig, var det inte det traumatiskt, för jag ville inte ha stelkrampsspruta, så ingen fick veta det. Hundrädd blev jag inte, men jag lärde mig att kommunicera. Mina föräldrar var väldigt trygga med djur och hade goda förväntningar och en realistisk syn på hur en relation tillverkas. Nämligen genom konflikter, så och med en hund.

 En häst som både biter och sparkar barn på tex en ridskola FÅR göra det, ingen blir hysterisk av det – jag har häst också – istället får man lära sig tåla lite och förstå mer. Hästen är nämligen HEMDJUR och har juridiskt högre status än hund, därför får den skada människor i enlighet med sin natur. Balansen är helt tokig.

En enskild hundägare som köper en stressad valp, som min nu nioåriga hund var, trots välrenommerad uppfödare, och inte får korrekt hjälp, utan bara erbjuds korrigering, har inte en chans. Hunden kan inte rent fysiologiskt bli  mindre stressad av stryk och smärta. Halten stresshormon kan bara hanteras ner till normal nivå.

En hund som har ont kan påvisa stressbeteende och stressökande åtgärder som skrik, slag, utfall kan göra hunden riktigt sur.

När jag kommit hem till en hund för träning, som aldrig släpper in folk och som hundägaren tror är arg, så har jag inga problem, det tar 30 sekunder och hunden har totalt accepterat mig. Jag tittar inte på hunden, jag viftar inte och så brukar jag ha gott godis. Hunden samspelar med oss människor, den är fullständigt otroligt duktig på att avläsa oss. Lugnt beteende ökar inte stress. Hundar vill inte bråka.

En hund som rusar mot någon är 99% säkert en ung hund som är glad, men kan bli rädd och skälla om du skrämmer den. Att en hund utan signal från människan skulle flyga på, har jag iallafall aldrig upplevt under mer än 50 år, och jag har träffat de värsta.

Men jag har aldrig mött en hund som inte kan lära om och förändras om den mänskliga miljön ger hunden det utrymmet. Jag har alltid trott att det var människan som hade den största hjärnan! Fast man undrar nu. 

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s