Irland vill förbjuda 11 hundraser

Engelsk bull terrier, staffordshire bull terrier, american pit bull terrier, rottweiler, schäfer, dobermann, rhodesian ridgeback, japanese akita, bull mastiff, japanese tosa och bandog, vet ej vad det är på svenska.

Det är alltså ett politiskt beslut. Politiska beslut är inte beslut grundade på kunskap mestadels, utan omdömesbeslut efter inhämtande av kunskap – förhoppningsvis – och därefter fattade såsom varande bra för väljarna eller folket i allmänhet. Alltså beslutets grund är helt avhängigt av intresse, insikt och kunskap hos den fattande politikern. Är han ( eller hon) lite hundrädd och tycker att hundar är stökiga och något onödiga så kan han ( eller hon) om de är flera om upplevelsen av hundar besluta om hundrestriktioner.

Vår trygghet som hundägare är helt avhängigt av ovanstående. Kunskap är vår enda väg.

Du som är hundägare, du är ansvarig i varje beslut du gör också för hundägandet i framtiden, vi måste vara lojala mot varandra, vi hundägare. Vi kan ha olika åsikter, men ömsesidig respekt måste vara.

Vi måste också utbilda oss, och ställa krav på oss själva att forma sociala och trygga hundar, och också medverka till att forma andras hundar till goda medborgare. Det vill säga inte sparka, skrika och slå, utan agera ej stressökande och påverka den egna hunden till att utvecklas till en god konflikthanterare.

En skrämd hund, en hund utsatt för smärta, en hund i en dålig emotionell miljö med både otydliga krav och obönhörliga, samt många restriktioner är en hund med större stressförmåga och därmed också en socialt mer instabil hund. Hjälp en sådan hund, gör den inte sämre funktionellt. Skapa en relation till hundägaren, kommunicera med ägaren. visa på alternativa hanteringar.

Många problemhundar säljs med stor stressknapp redan 8 veckor gamla. I all välmening (hoppas jag) försöker man korrigera bort reaktionen på hundens ökade halt av stresshormoner. Då blir hunden ännu mer stressad, en stressad hund måste hanteras, inte korrigeras, så att halten stresshormon sjunker. Det är inte så lätt, men det går. Hjälp en sådan hundägare, du som kan mycket, frys inte ut dem eller värdera ner dem.

Vi sitter alla i samma båt, håll ihop.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s