DN och hundarna – en hundägares samhälle

Onsdagen 18 april publicerar DN på fullt allvar en notis om ”HUNDSLAGSMÅL” !

Jag citerar ”angrep en mycket aggressiv kamphund en pudel”. Oavsett hur man som människa och okunnig sådan, kan tänkas uppleva situationen så har man på DN gjort en tolkning. För det första är det inte olagligt eller ett brott när en hund ”biter” en annan hund. Hundar får bita varandra.

För det andra är det en olyckshändelse, det finns inget uppsåt hos en hundägare mestadels när två hundar har en konflikt. Däremot finns det alltid TVÅ hundar minst i en konflikt. Mina hundar har sedan mer än 30 år tillbaka, stora som små, aldrig hamnat i en konflikt, däremot har de medverkat till att dämpa konfliktanledningar och att skapa fred. Vilket de aldrig kunnat klara av eller varit normalstressade nog för, om de inte haft möjlighet till okopplade promenader med många, många möten med goda, varma och trygga människor med och utan hund. It takes a village to foster a dog.

 För det andra vad är ”aggressiv”. De flesta sociala konflikter hundar emellan inkluderar inte fasthållande. Fasthållande är ett jaktbeteende, totalt oaggressivt. Tex när jakthunden avfångar rådjur. Impulsen för en hund att fasthålla annan hund utlöses av den andra hunden, rätt eller fel, men är ett faktum. Vikten av att träna sina hundar i att umgås och lära sig undvika, lösa och avbryta konflikttillfällen kan inte nog betonas. En liten hund är bara liten i våra mänskliga ögon.

I Stockholm med sitt koppeltvång som både ökar hundarnas frustration och förhöjer halten stresshormon hos både pudlar och terriers och omförvandlar och stryper normal kommunikation kan det och ska det hända incidenter. Stressens själva funktion är just att levas ut, att undanröja hinder.

 Inte osannolikt har pudeln skällt eller betett sig ohundigt, dvs stressrelaterat och utlöst ett jaktbeteende, stressrelaterat och sedan har någon ryckt loss pudeln, då uppstår sår, annars finns det generellt enbart ingångssår av hörntänderna. De hundar jag upplevt hållt i andra ”byteshundar” har varit labrador hållandes flatcoated retriever och irländsk setter hållandes schäfer, efter några minuter lyckades vi lossa den hållande hunden, som var alldeles lugn ej aggressiv. Är de nu också kamphundar?

Vid av DN ovannåmnda konflikt och som texten kan tolkas, är jag fullständigt övertygad om att ”den aggressiva hundens matte” också chockades svårt. Snälla DN hon är en människa fast hennes hund betedde sig som en olyckssalig hund. Hon var säkert totalt blockerad av stress, skräckslagen och ganska så utlämnad. Är lynchning nästa steg? Hon har inte gjort något olagligt.

Man får däremot faktiskt slå, hota och skrämma en kvinna med hund så mycket man vill, lagligt, om hunden upplevs som skrämmande. Bara hunden syns. Att skrämma en människa med hund är helt ok, man skrämmer kvinna med hund, men hund får inte skrämma man. Har man bestämt. Fast som kvinna blir man rädd för lösa män efteråt. Försiktig. Fast hunden är oinblandad. Tilliten till medmänniskorna påverkas av rollen som hundägare. Fast min säkerhet intresserar inte pressen.

På 40-talet var foxterriern livsfarlig, sedan schäfern, afghanhunden, lite dobermann och rottis och nu kamphunden. Min gamla tik har enorm kamplust, jakthund, och jag har mött en del hundar av hennes sort som dödat småhundar som regel, systern till min förra tex, men det har aldrig nått pressen, trots att detta försiggått under årtionden. Min hund väl dokumenterad under sin livstid gällande min forskning om hundkonflikter, och är ”snäll” precis som jag är ”snäll”. Det vill säga konfliktfri=död.

Utan konflikter finns inte liv eller utveckling och tyvärr är det så att det är en hundägares ansvar att vägleda sin hund konfliktmässigt. En hund som ”slåss” är en av tre ting. En hund i dålig miljö tex koppleltvångsmiljö eller dålig relation med hårdhänt träning eller inte alldeles frisk eller också såld med stressrelaterad psykisk skada, som ej hanterats, därför att det finns inte fysisk möjlighet för hundägaren att hjälpa hunden med sin stress.

En normalstressad frisk hund har sunda konflikter i en social anpassningsprocess, precis som vi människor, en normalstressad hund är en hund som får vara lös och springa med egenkontroll, vara omtyckt och bli väl behandlad av ALLA människor den möter, framför allt som valp och unghund, då den oftast benämns som ”anfallande”, den måste också omges av friska människor med normalt mycket neuroser och en sund syn på skillnaden att ha kontroll och att vara kontrollerad. Vill vi verkligen ha ett samhälle som inte tål en glad hoppande valp eller unghund. Ett samhälle som möter nämnda djur med våld och hat. Vill vi befolka samhället med sådana människor, vill vi premiera just dem?

En hund, ett ryggradsdjur som vi människor, blir stressad, irriterad och beter sig aggressivt av precis samma begränsningar och övergrepp som vi människor blir/gör, det finns det mycket forskning på.

I övrigt undrar jag om DN vill känna till och publicera alla hundslagsmål eller hur det nu ska bli. Jag har tusentals bilder på sådant, fast utan blod. Inte heller är någon chockad, tyvärr. Kan jag få betalt? Jag kan berätta om när min äldsta hund blev attackerad av tre lösa golden i skogen för någon månad sedan? Fast hon löste det själv, så inga sår uppstod och jag blev inte chockad.

Jag tycker att DNs publicering ”Kamphund anföll liten pudel” 18 april är ett riktigt lågvattenmärke av okunnighet, bristande medmänsklighet och lika trovärdigt som trollen innan solen skiner. Troll – läs ”kamphunden” – kan bara växa i medeltida okunnighet och mörker. Grattis DN till denna bedrift. 

Man kan också fråga sig vad syftet var, sälja lösnummer kanske?

/Ingrid Lingmark människa med hund.

Om Ingrid Lingmark

Alla dessa hundar... Mina tankar om hundar och samhället.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s